Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak długo peklować przed wędzeniem Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!b
order1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newsh
osting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!atlantis.news.neo
strada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak długo peklować przed wędzeniem
Date: Wed, 24 Mar 2010 20:12:06 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 34
Message-ID: <4...@4...net>
References: <56c7rb09pwc0.1m456bhy9982z$.dlg@40tude.net>
<hoaeqn$gkv$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<4spqoxcjl4pp.18weghxb78co6$.dlg@40tude.net>
<hoai0j$j33$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ri3r1tjigkii$.1i0q5bjjzi1um$.dlg@40tude.net>
<hodccr$a8b$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aeox201.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1269458096 9080 79.191.127.201 (24 Mar 2010
19:14:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Mar 2010 19:14:56 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327538
Ukryj nagłówki

Dnia Wed, 24 Mar 2010 16:48:05 +0100, Panslavista napisał(a):

> "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
> news:ri3r1tjigkii$.1i0q5bjjzi1um$.dlg@40tude.net...
>> Dzięki wam obojgu :)
>> Nie mieszkam w bloku ale wędzarni nie mam u siebie. Odpada więc codzienne
>> wędzenie. W kominku też się nie da. Zaleję mięso i poczekam a jak się nie
>> uda to sam się zaleję :)
>
> Odradzam zalewę po peklowaniu na sucho - jezeli ważyłeś składniki do
> masy mięsa i dobrze wtarłeś je w mięso jest zabezpieczone - wystarczy nadal
> przekładać ze spodu na wierzch. Zalewa zmieni parametry mięsa i peklowania i
> jest zbyteczna. Wystarczy ciasno ułożyć w jakimś naczyniu kamionkowym lub
> emaliowanym i przycisnąć jakimś ciężarem podobnie jak w przypadku ogórków
> czy kapusty.

http://www.dodatkimasarskiezwm.pl/19.html
"Peklowanie mieszane stosuje się najczęściej do mięs przeznaczonych na
wędzenie. Mięso naciera się najpierw solą z przyprawami ? w proporcji na 5
kg mięsa około 22 dag soli i 2-3 ząbki czosnku, a następnie układa się je w
naczyniu i pozostawia do następnego dnia. Solankę przygotowuje się w
proporcji 21 wody, 16 dag soli, 10 g saletry oraz przyprawy: kolender,
pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz pół łyżeczki cukru.
Zalewę należy zagotować, wystudzić i zalać nią nasolone (poprzedniego dnia)
mięso oraz szczelnie przykryć. Mięso przechowywać w solance około 3
tygodni. Mięso zapeklowane może być przeznaczone do gotowania, ale można je
utrwalić w wekach lub uwędzić."

Oczywiście to, co napisałam poprzednio, czyli zalanie solanką, następuje
później niż następnego dnia po suchym peklowaniu, ale jako sytuacja
wyjątkowa dla uratowania mięsa jest dobrym wyjściem.
--

Ikselka.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.03 Panslavista
25.03 Mateusz Piąty
25.03 Panslavista
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?