Data: 2010-03-25 00:39:19
Temat: Re: Jak długo peklować przed wędzeniem
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:4us5ro2wnnr3.husztoelj1vq.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 24 Mar 2010 16:48:05 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
>> news:ri3r1tjigkii$.1i0q5bjjzi1um$.dlg@40tude.net...
>>> Dzięki wam obojgu :)
>>> Nie mieszkam w bloku ale wędzarni nie mam u siebie. Odpada więc
>>> codzienne
>>> wędzenie. W kominku też się nie da. Zaleję mięso i poczekam a jak się
>>> nie
>>> uda to sam się zaleję :)
>>
>> Odradzam zalewę po peklowaniu na sucho - jezeli ważyłeś składniki do
>> masy mięsa i dobrze wtarłeś je w mięso jest zabezpieczone - wystarczy
>> nadal
>> przekładać ze spodu na wierzch. Zalewa zmieni parametry mięsa i
>> peklowania i
>> jest zbyteczna. Wystarczy ciasno ułożyć w jakimś naczyniu kamionkowym lub
>> emaliowanym i przycisnąć jakimś ciężarem podobnie jak w przypadku ogórków
>> czy kapusty.
>
> http://www.dodatkimasarskiezwm.pl/19.html
> "Peklowanie mieszane stosuje się najczęściej do mięs przeznaczonych na
> wędzenie. Mięso naciera się najpierw solą z przyprawami ? w proporcji na 5
> kg mięsa około 22 dag soli i 2-3 ząbki czosnku, a następnie układa się je
> w
> naczyniu i pozostawia do następnego dnia. Solankę przygotowuje się w
> proporcji 21 wody, 16 dag soli, 10 g saletry oraz przyprawy: kolender,
> pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz pół łyżeczki
> cukru.
> Zalewę należy zagotować, wystudzić i zalać nią nasolone (poprzedniego
> dnia)
> mięso oraz szczelnie przykryć. Mięso przechowywać w solance około 3
> tygodni. Mięso zapeklowane może być przeznaczone do gotowania, ale można
> je
> utrwalić w wekach lub uwędzić."
>
> Oczywiście to, co napisałam poprzednio, czyli zalanie solanką, następuje
> później niż następnego dnia po suchym peklowaniu, ale jako sytuacja
> wyjątkowa dla uratowania mięsa jest dobrym wyjściem.
> --
>
> Ikselka.
Jego mięsa nie potrzeba ratować - często podczas peklowania niedoświadczonym
brzydko pachnie, ale jeżeli dotrzymali receptury i trzymali w niskiej
temperaturze nadal jest dobre a nawet coraz lepsze. Mieszany sposób musi być
od początku przewidziany i wyważony...
|