Data: 2003-01-23 19:02:47
Temat: Re: Jak marynowac imbir?
Od: c...@o...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
w koncu moge sie troche pochwalic :)
robilam tylko raz, ale wyszedl calkiem ok (choc przyznaje, ze mialam dosc
mlode - zdobyczne - kawalki imbiru :)
1 szklanka wrzatku
1/2 szkalnki octu ryzowego (podobno mozna zastapic jablkowym)
2 lyzki stolowe cukru
1/2 lyzeczki soli
imbir pokroic na plasrty, zalac wrzatkiem i niech sobie postoi 30 sek.; dobrze
odcedzic
ocet + cukier + sol do miseczki i dokladnie wymieszac az sie wszystko rozpusci,
dodac imbir
miseczke przykryc i zostawic w temp pokojowej na 1 godzine
wstawic do lodowki i dobrze schlodzic (w tym czasie, jesli klacza imboru nie sa
suche ze starosci, wszystko powinno sie lekko zaczerwienic, mozna dodac
odrobine czerwonego barwnika do zywnosci)
mozna przechowywac do kilku tygodni w lodowie
cynia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|