Data: 2008-12-26 22:36:21
Temat: Re: Jak nie dopuścic do nadciśnienia
Od: tomek wilicki <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mateusz Szczyrzyca wrote:
>
> No cóż. Pewnie dlatego dieta wegetariańska, to jedna z najzdrowszych diet
> jakie w ogóle istnieją. Pewnie dlatego populacje badanych wegetarian nie
> znają powyższych rewelacji i może dlatego statystycznie są zdrowsi od
> ludzi na dietach, w których białko zwierzęce występuje (zdrowsi, tzn:
> mniej nowotworów, chorób serca, chorób cywilizacyjnych, dłuższe życie).
> Badań tego typu było multum i pewnie jeszcze będzie multum.
>
> Ale pamiętaj - nie rozpowiadaj Twoich rewelacji, bo się jeszcze wszyscy
> wegetarianie niechybnie rozchorują.
>
eh, wyciągasz trolla z KF, ale jak już wyciągnąłeś, to wyjaśnię, tak na
wszelki wypadek - jeszcze ktoś przeczyta co gość nabredził i uwierzy:
KAŻDA roślina posiada komplet aminokwasów egzogennych, niektóre posiadają po
prostu nieco mniej jednego z nich, przez co z np 10 gram białka fasoli
organizm jest w stanie przyswoić i spożytkować tylko 7 gram, z dobrej
jakości mięsa - 9 gram, z jajka czy z ziarna amarantusa (taka roślinka) -
pełne 10 gram. Z białek ze zbóż i innych tego typu wynalazków typu mąka
kukurydziana białka przyswaja się około połowa (chyba, że się uzupełni
innym pokarmem mającym więcej tego brakującego aminokwasu), z orzechów
zazwyczaj niemal wszystko. Ot, cała tajemnica "niepełnowartościowości".
Takie rzeczy wie każdy sportowiec mający w programie elementy siłowe, który
musi obliczać białko do swojej diety, wcale nie trzeba dietetyka aby te
zagadnienia zrozumieć, starczy zajrzeć na dowolny portal dla 14 latków
ćwiczących na siłowni - gimnazjaliści chętnie wyjaśnią panu trollowi p47 na
czym polega proces trawienia białek. Widać opuścił parę lekcji w szkole
podstawowej.
Witamina B12 nie jest produkowana przez żadne zwierzę, żadną roślinę,
produkują ją wyłącznie bakterie. Dlatego też, z uwagi na usunięcie z naszej
diety bakterii (sterylizowanie żywności), coraz więcej i więcej osób cierpi
na niedobory tej witaminy - i nie mam tu bynajmniej na myśli wegetarian.
Ilości które są w mięsie, jajkach czy mleku są po prostu niewystarczające.
Dlatego też niemal każde np. płatki śniadaniowe mają w swoim składzie
sztucznie dodaną witaminę B12 - znowuż nie są to płatki dla wegetarian.
Witaminę tą powinni suplementować wszyscy bez wyjątku, bez względu na
dietę - aczkolwiek prawdą jest, że weganie (nie wegetarianie, tylko
weganie) częściej mają jej niedobory i są one poważniejsze. No ale naprawdę
trudno spotkać dziś weganina który nie wie, że powinien zatroszczyć się o
alternatywne źródła tej witaminy.
A teraz uprzejmie proszę trolla więcej z KF nie wyciągać, on naprawdę nic
ciekawego na grupę nie wniósł i - sądząc z dotychczasowego dorobku - nigdy
nic nie wniesie. Z góry dziękuję :)
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
|