Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 04 Mar 2015 11:45:35 +0100
From: Trybun <i...@j...ru>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ogórkowa, to tylko na kości
References: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 46
Message-ID: <54f6e250$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: user-188-33-76-114.play-internet.pl
X-Trace: 1425465937 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2172 188.33.76.114:1117
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362797
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-03-03 o 20:37, wolim pisze:
> Nie wiem, jak Wy, ale ja ogórkową gotuję tylko na kościach od karczku.
> Oczywiście wieprzowego. Najlepiej, jak karczek jest fajnie
> poprzerastany mięsem. Na rosole kurczaczym nie smakuje. Na wołowym także.
>
> Zresztą, są takie zupy, do których pasuje tylko jeden rodzaj wywaru.
>
> Dla przykładu, kapuśniak - na żebrach wieprzowych, względnie na
> golonce. Z dodatkiem wędzonki. Ale prym wiedzie wieprzowina.
>
> Flaki wołowe - na wołowinie.
>
> Żurek - na białej kiełbasie - wieprzowej. Choć zdarza mi się gotować
> na kiełbasie wędzonej, jednak tylko swojskiej, znaczy wędzonej osobiście.
>
> Z rosołem bywa różnie, choć mi najbardziej smakuje wołowy.
>
> Pomidorowa - choć tradycyjnie to zupa poniedziałkowa na kurze - ja
> wolę ją na solidnej porcji tłustej wołowiny, bez udziału niedzielnego
> rosołu :)
>
> Krupnik przetestowany na wszystkim - najlepszy na skrzydełkach.
>
> I jeszcze tylko dla urozmaicenia wątku dodam, że nie znoszę zup, tak
> zwanych, jarzynowych, znaczy wiosennych, jesiennych, itp. Co to za
> zupa bez konkretnego smaku?
>
> A jakie są Wasze spostrzeżenia w temacie zup?
>
> Pozdrawiam,
> MW
Generalnie te zabielane śmietaną na drobiu, pozostałe na wieprzu. Te z
grochu czy fasoli, a także kapusty zawsze z dodatkiem czegoś wędzonego.
Po kolei:
Czernina - kaczka lub gęś
Grzybowa - najczęściej skrzydła z kurczaka bądź indyka
Gulaszowa - podroby wieprzowe.
Barszcz ukraiński - skrzydełka + jakaś wędzonka
Cukiniowa, kalafiorowa, jarzynowa - skrzydełka.
Rybna - obowiązkowo z dodatkiem jazgarza.
Pozostałe podobnie jak u Ciebie, no za wyjątkiem tych na wołowinie,.
Co do smaku jarzynowej - jak można posądzić tą zupę o brak konkretnego
smaku?
|