Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak ogórkowa, to tylko na kości Re: Jak ogórkowa, to tylko na kości

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak ogórkowa, to tylko na kości

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 04 Mar 2015 11:45:35 +0100
From: Trybun <i...@j...ru>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ogórkowa, to tylko na kości
References: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <54f60d80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 46
Message-ID: <54f6e250$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: user-188-33-76-114.play-internet.pl
X-Trace: 1425465937 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2172 188.33.76.114:1117
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362797
Ukryj nagłówki

W dniu 2015-03-03 o 20:37, wolim pisze:
> Nie wiem, jak Wy, ale ja ogórkową gotuję tylko na kościach od karczku.
> Oczywiście wieprzowego. Najlepiej, jak karczek jest fajnie
> poprzerastany mięsem. Na rosole kurczaczym nie smakuje. Na wołowym także.
>
> Zresztą, są takie zupy, do których pasuje tylko jeden rodzaj wywaru.
>
> Dla przykładu, kapuśniak - na żebrach wieprzowych, względnie na
> golonce. Z dodatkiem wędzonki. Ale prym wiedzie wieprzowina.
>
> Flaki wołowe - na wołowinie.
>
> Żurek - na białej kiełbasie - wieprzowej. Choć zdarza mi się gotować
> na kiełbasie wędzonej, jednak tylko swojskiej, znaczy wędzonej osobiście.
>
> Z rosołem bywa różnie, choć mi najbardziej smakuje wołowy.
>
> Pomidorowa - choć tradycyjnie to zupa poniedziałkowa na kurze - ja
> wolę ją na solidnej porcji tłustej wołowiny, bez udziału niedzielnego
> rosołu :)
>
> Krupnik przetestowany na wszystkim - najlepszy na skrzydełkach.
>
> I jeszcze tylko dla urozmaicenia wątku dodam, że nie znoszę zup, tak
> zwanych, jarzynowych, znaczy wiosennych, jesiennych, itp. Co to za
> zupa bez konkretnego smaku?
>
> A jakie są Wasze spostrzeżenia w temacie zup?
>
> Pozdrawiam,
> MW

Generalnie te zabielane śmietaną na drobiu, pozostałe na wieprzu. Te z
grochu czy fasoli, a także kapusty zawsze z dodatkiem czegoś wędzonego.

Po kolei:
Czernina - kaczka lub gęś
Grzybowa - najczęściej skrzydła z kurczaka bądź indyka
Gulaszowa - podroby wieprzowe.
Barszcz ukraiński - skrzydełka + jakaś wędzonka
Cukiniowa, kalafiorowa, jarzynowa - skrzydełka.
Rybna - obowiązkowo z dodatkiem jazgarza.
Pozostałe podobnie jak u Ciebie, no za wyjątkiem tych na wołowinie,.

Co do smaku jarzynowej - jak można posądzić tą zupę o brak konkretnego
smaku?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
04.03 Anai
04.03 Trybun
04.03 Ikselka
04.03 Ikselka
04.03 Ikselka
04.03 Marsjasz
04.03 Marsjasz
04.03 Ikselka
04.03 Ikselka
04.03 Ikselka
05.03 Trybun
05.03 Trybun
05.03 tomjas
05.03 Qrczak
05.03 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6