Data: 2007-10-13 10:19:38
Temat: Re: Jak pić?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:1192267239.063268.251250@i13g2000prf.googlegrou
ps.com...
On 13 Paź, 09:16, "zbisa" <z...@z...ita.pwr.wroc.pl> wrote:
> Użytkownik "wolim" <w...@i...pl> napisał w
wiadomościnews:fenuvn$kvn$1@news.interia.pl...
>
>
>
> > Użytkownik "zbisa" napisał
> > > ostatnio smakowałem ze słoninką prosto z Ukrainy - chyba "sało" to sie
> > > nazywało...
> > A to jakoś specjalnie przyrządzona słonina?
> > (...)
> nie była surowa (znaczy - taka prosto ze sklepu :-))), była jakos
> przyrzadzana, leżakowana - tłumaczyli, ale nie spamietałem ... :-)))
> do konsumpcji kroiliśmy w bardzo cienkie paseczki - przy najblizszej
> okazji przepytam i zapiszę...
To sało:)
@Panslavista podawał przepis;p
Pół szklanki soli na litr wody i łupinki z czterech cebul.
Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy słoninę, którą w tej zalewie
gotujemy 10 (dziesięć) minut. Następnie zdejmujemy z ognia i
przetrzymujemy tę słoninę w owym roztworze przez 24 godz.
Tak przyrządzona słonina jest pyszna, ale dzisiaj jest problem ze
zdobyciem słoniny (im grubsza tym lepsza). Bo to co spotykam w handu,
to w sumie tłusta warstwa tkanki skórnej. Słonina ma jednak inną
konsystencję i przylega do tej tłustej warstwy skórnej.
No cóż - dzisiaj hoduje się mniej tłuste (chude?) świnie;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
Witaj!
Bardzo długo Ciebie nie było, stęskniłem się!!!
Podawałem różne przepisy na przyrządzanie słoniny: polskie, rosyjskie,
ukraińskie.
Prawdziwe sało o fantastycznym smaku i lecznicze (sic!!!) jest rpobione z
tłuszczu okołonerkowego. Dawniej wyjmowano ten tłuszcz przed rozcięciem
sztuki na połowki, obecnie jest podzielone. Można zamówić u rzeźnika, choć
też niektóre sklepy prowadzą sprzedaż gotowego. gdy się dostanie - trzeba
wymoczyć, dać temu odcieknąć i posolić grubą solą (najlepsza kamienna, jak
do kiszenia ogórków czy kapusty) później zwija się błonką na wierzch w
roladę i sznuruje - musi dojrzeć - niektórzy trzymają nad blachą kuchni,
później moze leżeć w chłodziarce.
Na Ukrainie i Słowacji podają w restauracjach przed obiadem słoninę
pokrojoną w kostkę i butelkę wódki - na dobry apetyt i trawienie...
|