Data: 2007-10-13 09:20:39
Temat: Re: Jak pić?
Od: JaMyszka <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 13 Paź, 09:16, "zbisa" <z...@z...ita.pwr.wroc.pl> wrote:
> Użytkownik "wolim" <w...@i...pl> napisał w
wiadomościnews:fenuvn$kvn$1@news.interia.pl...
>
>
>
> > Użytkownik "zbisa" napisał
> > > ostatnio smakowałem ze słoninką prosto z Ukrainy - chyba "sało" to sie
> > > nazywało...
> > A to jakoś specjalnie przyrządzona słonina?
> > (...)
> nie była surowa (znaczy - taka prosto ze sklepu :-))), była jakos
> przyrzadzana, leżakowana - tłumaczyli, ale nie spamietałem ... :-)))
> do konsumpcji kroiliśmy w bardzo cienkie paseczki - przy najblizszej
> okazji przepytam i zapiszę...
To sało:)
@Panslavista podawał przepis;p
Pół szklanki soli na litr wody i łupinki z czterech cebul.
Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy słoninę, którą w tej zalewie
gotujemy 10 (dziesięć) minut. Następnie zdejmujemy z ognia i
przetrzymujemy tę słoninę w owym roztworze przez 24 godz.
Tak przyrządzona słonina jest pyszna, ale dzisiaj jest problem ze
zdobyciem słoniny (im grubsza tym lepsza). Bo to co spotykam w handu,
to w sumie tłusta warstwa tkanki skórnej. Słonina ma jednak inną
konsystencję i przylega do tej tłustej warstwy skórnej.
No cóż - dzisiaj hoduje się mniej tłuste (chude?) świnie;p
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
|