Data: 2005-11-21 11:50:35
Temat: Re: Jak sie robi PYZY ?
Od: oshin dorota bugla <oshin_nospam@nospam_engram.psych.uw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pewnego pieknego dnia 2005-11-20 14:26 Nixe z nienacka napisal/a:
> A co to w ogóle jest napoleonka? ;-)
> Bo mojego męża babcia robi napoleonkę z ciasta półkruchego,
> przekładanego takim mniamniuśnym kremem maślano-waniliowym, że dla mnie
> mogłoby się to nazywać nawet kuku-na-muniu, a też bym zjadła ;-)
Napoleonka to ciastko, co to się dwa placki ciasta francuskiego
przekłada masą taką jaka w lodach na zimno była w kolorze zaj... różowym
tudzież ostatecznie żółtym. I tej masy musi być dużo, że ciastko się
robi wysokie (takie jak ze dwie kremówki). Słodkie i sztuczne w smaku
ale raz na jakiś czas po prostu nie można nie zjeść :))))
--
oshin, która w ogóle nie widziała napoleonek w wawie a ostatnio musiała
tłumaczyć co to kapuśniaczek jest ;/
|