Data: 2003-07-08 06:35:32
Temat: Re: Jak się robi nalewkę?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
rahab wrote:
> > W jakich proporcjach zalewa się suszone śliwki spirytusem? Czy później po
> > zlaniu wypłukuje się wódką czy wodą? Czy w ogóle zalewa się spirytusem,
> czy
> > lepiej tylko wódką?
> No pewnie ze lepiej spirytusem!
Nie zgadzam sie - suszone owoce zalewamy wodka, spirytusem owoce
sokowe. A i to, jezeli calosc ma byc od razu do picia, lepiej jest
zalac spirytusem pol na pol z wodka.
> A ze sliwkami trzeba uważać. Jak trafisz na
> takie podwędzane to nalewka wyjdzie ci o smaku spalenizny (jak dym z
> ogniska...).
A to racja.
A wogole, dlaczego chcesz teraz, w lecie, robic nalewke z suszonych owocow?
Wisnie juz sa, czarne porzeczki dojrzewaja - a to najlepszy
material na nalewke.
Krycha nalewkowa
|