Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to jest z cukrem żelującym
Date: Fri, 14 Aug 2009 12:34:02 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 39
Message-ID: <h63f5k$siq$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <h60qnu$2fdf$1@opal.icpnet.pl>
<w...@n...onet.pl> <h61m4g$n5v$1@opal.icpnet.pl>
<w...@n...onet.pl>
<h63d27$2ksh$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: abcd14.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1250246645 29274 83.6.219.14 (14 Aug 2009 10:44:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Aug 2009 10:44:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090813-0, 2009-08-13), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323948
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Yarael Poof" <m...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:h63d27$2ksh$1@opal.icpnet.pl...
> Władysław Łoś pisze:
>
> > Nie skończyłeś szkoły średniej?
> >
> > Co innego to co zapewnia w sprawie jakości produktu, a co innego to co
> > podaje w opisie składu. Tu jest zobowiązany podać informacje zgodnie ze
> > stanem faktycznym.
>
> Zapytam - czy skończyłeś szkołę podstawową i zaliczyłeś "czytanie ze
> zrozumieniem"? Pytałem o niuanse związane z cukrem żelującym, opinie
> wyrażane na stronach są różne. Pektyna - ok, naturalna i można jeść, z
> drugiej strony kwas sorbowy - jedni piszą, że dopuszczony ,inni, żeby
> unikać produktów z tym dodatkiem itd. Tutaj piszą osoby robiące od lat
> przetwory i często zajmujące się problem żywienia.
> Podobnie - czy taki dżem na żelującym ma takie sam właściwości jak dżem
> "normalny" - jedni piszą, że spoko, inni, że "słyszeli", że nie nadaje
> np. do ciast.
Nie nadaje się - żel przybiera postać płynną i okazuje się, że pozostały
niewielkie kawałki owoców
Ale do tego mogłes dojść bez pytania się o tak trywialne wiadomości.
Na opakowaniu piszą, że można taki drzem długo
> przechowywać, gdzie indziej, że jak otworzysz taki słoik to już w
> porywach tydzień.
Prawie każdy wyrób po otwarciu słoika nie postoi długo - zachodzą
niekorzystne reakcje chemiczne. A żele sa bardzo podatną pozywką dla
bakterii czy grzybów.
> Ta grupa już na prawdę zeszła na psy i nie mam tu bynajmniej na myśli
> kuchni koreańskiej.
> Skoro nie masz nic do powiedzenia na ten temat, poco odpisujesz?
>
|