Data: 2006-05-08 14:48:03
Temat: Re: Jak to zrobic?? (sos slodko-kwasny jak w pewnej knajpie )
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Madame_k_c wrote:
>> sądząc z opisu robią oni ten sos kupując gotowy. W każdym razie są
>> takowe w sklepach z chińszczyzną, choćby w Vinh Loi pod moim nosem.
>>
>> Waldek
>
> Prosze o podanie adresu sklepu "pod moim nosem" ;)
> A skoro da sie ten sos zrobic do sprzedazy, to moze ktos zna jego sklad...
> M
a tu masz z gugla: 2 papryki czerwoną i zieloną drobno pokroić, 3
plastry ananasa też. Podsmażyć toto na oleju, ewentualnie dodać 200g
pokrojonego bambusa. Smażyć ok. 2 minut. Dodać octu ryżowego (2 łyżki
stołowe). Teraz zaczyna się zasłupie: 3 łyżki stołowe keczupu, 3 łs sosu
sojowego, szklanka rosołu z kurczaka (może być z paczki). Doprawić
cukrem i solą, gotować 5 minut. 2 łyżki skrobii rozrobić w zimnej
wodzie, dodać do sosu, zagotować, gotowe.
Waldek
|