Data: 2016-03-08 13:44:49
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:56de87f4$0$659$65785112@news.neostrada.pl...
>> A mi owszem. Lubię węgiel na mięsie, jak kiełbasę na ognisku piekę,
>> to na koniec też ją lekko zwęglam w ogniu.
>
> O ile dobrze zrozumiałam, to ten stek _najpierw_ się lekko przypala, żeby
> zapobiec wycieknięciu soków i to ma jakikolwiek sens.
Dokładnie tak to ma być. I nie mówmy o węglu bo na steku
tej przypalenizny nie czujesz w smaku tak jak na kiełbasie
z ogniska - nie ma gorzkości, nie ma nic chrupiącego...
To jest tylko kolor, nie dajcie się oszukać fotografii :-)
>> To samo z ziemniakami. Jak od czasu do czasu robimy ognisko, to wrzucę
>> kilka w popiół - najlepiej smakują te z lekko zwęgloną, chrupiącą skórką.
>> Do tego sól. I nawet mógłbym bez masła, choć z masłem wiadomo... poezja
>> :)
>
> No ale te ziemniaki z tą skórką wsuwasz? Eee, nie moje klimaty.
Ja też skórkę wszamiam, ale tylko tą część od strony przypalonej,
surowej skórki na niedopieczonej stronie ziemniaka nie jadam,
bo to wtedy jeszcze niestrawna błona, papier - i niesmaczna.
Ostatnio jak byłem w Polsce piekliśmy ziemniaki w ognisku
w październiku to właśnie ze wszystkich stron starannie opiekłem
(zwęgliłem) skórkę aby cały ziemniak był gotowy do konsumpcji :-)
|