Data: 2016-03-10 18:34:02
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: Pszemol <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 10 Mar 2016 06:25:14 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:r6clp2brucv7$.v4a7ai7jfep5.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 8 Mar 2016 20:05:19 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:18zph74qlvpd5$.xi4k7uszehnw.dlg@40tude.net...
>>>>> No nie... MŚK jest mistrzem pieczenia ziemniaków i nigdy nie piecze ich
>>>>> w
>>>>> ogniu. Najpierw długo pali się ognisko, żeby podłoże było dostatecznie
>>>>> gorące i nie wychładzało ziemniaków, także aby nagromadził się popiół i
>>>>> szczgólnie żar! w dużej ilości. Kiedy się to już stanie, rozgarnia się
>>>>> ŻAR
>>>>> (nie ogień, ognia już prawie nie ma) koliście, a w środek wkłada się
>>>>> bulwy,
>>>>> ponownie przysypujac je ŻAREM. Troszkę tlących się grubych! rozżarzonych
>>>>> kawałków drewna może znajdować się około, ale najbardziej na zewnątrz,
>>>>> lecz
>>>>> niekoniecznie, ich obecność zależy od temperatury żaru - a tę poznaje
>>>>> się
>>>>> po kolorze :-)
>>>>> Ziemniaki nigdy nie są zwęglone, tylko upieczone, co oznacza cienką jak
>>>>> papier skórkę, a pod nią złocistą przypieczoną zewnętrzną warstwę
>>>>> miąższu,
>>>>> pod którą z kolei znajduje się puszyste, białe wnętrze bulwy :-)
>>>>
>>>> On wie po prostu jakie Ty lubisz... i takie dla Ciebie piecze.
>>>>
>>>> Ja wiem jakie ja lubię i takie sobie piekę jakie ja lubię :-)
>>>> Czyli z przypaloną skórką na czarno.
>>>
>>> Czyli byle jak lubisz.
>>
>> Nie, nie byle jak - precyzyjnie muszą być ze wszystkich
>> stron przypieczone...
>
> Już "przypieczone"? Nie "zwęglone"???
> 3-]
>
Doszukujesz się na siłę, zwęglenie w tym wypadku jest wynikiem przypiekania
- nic się nie zmieniło.
|