Data: 2014-11-05 21:08:25
Temat: Re: Jak wykorzystac tran w kuchni
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 5 Nov 2014 20:04:52 +0100, Tomasz napisał(a):
> Użytkownik "bbjk" <a...@b...cc> napisał
>>
>> Lepszy nie, ale dla odmiany możesz dodać do pasty twarogowej z wędzoną
>> rybą i cebulą, do makaronu z owocami morza, generalnie do wszystkiego, w
>> czym są ryby. Tylko nie smaż niczego na nim.
>
> No nie, nie smial bym smazyc na tranie. Wszelkie oleje nie lubia obrobki
> termicznej.
Nie "wszelkie", tylko te z WNKT (wielonienasycone kwasy tłuszczowe):
"Natomiast tłuszczami bogatymi w wielonienasycone kwasy tłuszczowe są m.in.
olej lniany, z pestek winogron, kukurydziany, słonecznikowy, sojowy oraz
tłuszcze rybie i te tłuszcze nie nadają się do obróbki termicznej. Pomimo
to niektórzy producenci na etykietach tych olejów informują, że można je
stosować wszechstronnie, w tym również do smażenia i pieczenia. Nie sugeruj
się tym, ponieważ jest to tylko chwyt marketingowy. Podobnie z tej samej
przyczyny do smażenia nie powinno używać się margaryn. W wyniku
podgrzewania tego rodzaju tłuszczów tracimy cenne wielonienasycone kwasy
tłuszczowe, które ulegają rozpadowi, a dodatkowo tworzą się substancje
szkodliwe. Taki tłuszcz jest rakotwórczy i ma niekorzystny wpływ na układ
krążenia.
Z serii: czego to ludzie nie wymyślą. Ostatnio na jednym z forum natknęłam
się na pytanie "Czy można smażyć na tranie?". Tran jest źródłem kwasów
omega-3, które należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Dlatego też na tranie nie smażymy, chociaż jest to chyba oczywiste, bo już
sam pomysł brzmi dla mnie abstrakcyjnie (kwestia smaku)."
http://oczamidietetyka.blogspot.com/2014/08/na-czym-
smazyc.html
|