Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic bigos
Date: Wed, 10 Oct 2007 13:22:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <feicv6$ci1$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <op.tzvdhumfbjc7sc@s34naucz> <fecpd3$s90$1@atlantis.news.tpi.pl>
<feffut$16e$1@inews.gazeta.pl> <fefo7m$5pk$1@news.onet.pl>
<470b6deb$1@news.home.net.pl> <feftt5$poc$1@inews.gazeta.pl>
<470b7c74$1@news.home.net.pl> <fefuf6$ele$1@sodden.amu.edu.pl>
<470b8217$1@news.home.net.pl> <fei5ra$4p9$1@news.onet.pl>
<470cae69$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: abbt58.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1192015654 12865 83.6.209.58 (10 Oct 2007 11:27:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Oct 2007 11:27:34 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000780-0, 2007-10-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303535
Ukryj nagłówki
"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:470cae69$1@news.home.net.pl...
Kminek, jak i czarny kminek (czarnuszka), mak i inne dodatki mogą być w
środku chleba jak i nasypane na wierzch - ja dodaję do ciasta na 1,2 km mąki
garść kminku oraz łyżkę kopiata majeranku. Sprezentowałem taki chleb
znajomen z problemami - powiedziała, że nie wywołał on u niej sensacji w
przeciwieństwie do chlebów kupowanych.
Skład:
650ml wody, albo mleka, albo piwa
30 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
30 dag krupczatki lub kaszy manny
60 dag zwykłej pszennej (500-600)
pół szklanki oleju słonecznikowego
sól i cukier po 5 łyżeczek (miarek)
1/4 paczki świeżych drożdży
Garść kminku lub czarnuszki łyżka majeranku otartego
Na części oleju można zeszklić cebulę i dodać do mąki.
Można wyrobić: ręcznie, w robocie, w automacie - ręcznie i robotem
przerabiamy po trzy razy dając podrosnąć, w automacie wyrabiamy w pozycji
ciasto na kluski i po około 15 przełączamy na ciasto drożdżowe.
Trzeba pilnować, gdyż szybko rośnie, gdy podejdzie pod pokrywę wyłożyć
ciasto z formy na posypany mąką blat lub stolnicę, zrobic wałek długości
foremek i podzielić na kawałki pasujące długością. Z podanej ilości
składników mam dwie foremki z alu - keksówki.
Przekładam do foremek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą
(najlepsza posypka) Wyrównuję powierzchnię ciasta spryskanego obficie wodą w
foremkach i wkładam do podgrzanego termoobiegiem do 50°C piekarnika
wyłączając termoobieg - pilnuję rośnięcia, gdy wyrośnie ponad brzegi foremki
przełączam na 160°C i piekę przez godzinę (na 15min przed końcem obracam
foremki drugą strona do równomiernego wypieczenia).
Wyrzucam na siatkę - spryskuję wodą - odwracam i wierzch też spryskuję -
zostawiam do ostygnięcia.
|