Data: 2007-10-10 11:22:10
Temat: Re: Jak zrobic bigos
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
news:470cae69$1@news.home.net.pl...
Kminek, jak i czarny kminek (czarnuszka), mak i inne dodatki mogą być w
środku chleba jak i nasypane na wierzch - ja dodaję do ciasta na 1,2 km mąki
garść kminku oraz łyżkę kopiata majeranku. Sprezentowałem taki chleb
znajomen z problemami - powiedziała, że nie wywołał on u niej sensacji w
przeciwieństwie do chlebów kupowanych.
Skład:
650ml wody, albo mleka, albo piwa
30 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
30 dag krupczatki lub kaszy manny
60 dag zwykłej pszennej (500-600)
pół szklanki oleju słonecznikowego
sól i cukier po 5 łyżeczek (miarek)
1/4 paczki świeżych drożdży
Garść kminku lub czarnuszki łyżka majeranku otartego
Na części oleju można zeszklić cebulę i dodać do mąki.
Można wyrobić: ręcznie, w robocie, w automacie - ręcznie i robotem
przerabiamy po trzy razy dając podrosnąć, w automacie wyrabiamy w pozycji
ciasto na kluski i po około 15 przełączamy na ciasto drożdżowe.
Trzeba pilnować, gdyż szybko rośnie, gdy podejdzie pod pokrywę wyłożyć
ciasto z formy na posypany mąką blat lub stolnicę, zrobic wałek długości
foremek i podzielić na kawałki pasujące długością. Z podanej ilości
składników mam dwie foremki z alu - keksówki.
Przekładam do foremek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą
(najlepsza posypka) Wyrównuję powierzchnię ciasta spryskanego obficie wodą w
foremkach i wkładam do podgrzanego termoobiegiem do 50°C piekarnika
wyłączając termoobieg - pilnuję rośnięcia, gdy wyrośnie ponad brzegi foremki
przełączam na 160°C i piekę przez godzinę (na 15min przed końcem obracam
foremki drugą strona do równomiernego wypieczenia).
Wyrzucam na siatkę - spryskuję wodą - odwracam i wierzch też spryskuję -
zostawiam do ostygnięcia.
|