Data: 2002-08-25 06:43:16
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>Super. Wlasnie sie zastanawialem co by tu jeszcze przetworzyc...
>A czy taka kapuste mozna jakos zapakowac w sloiki i przechowac do zimy, czy
>raczej sie do tego nie nadaje?
>
>Michal
>
Moja Mama robila to na dwojaki sposob - w misce jakiesc robila
jak na kiszenie (patrz wyzej porady - miesazac, wartswami,
solic, kminek, marchew - wszystko to wedle przepisu, po bila to
troche zeby sok puscilo, miedlila to miedlila i potem nakladala
do sloikow, troche przygniatala, nakrywala stosowna przykrywka
tan na 3/4, zostawiala w temperaturze kuchennej (nie pokojowej,
bo w pokoju tego nie trzymala, hehe), po 2 dniach zakrecala i
juz. bakertii kiszacych wystarczalo zawsze na tyle, zeby
kap[ustke ukisic w sam raz na zime.
druga metoda - do wiekszych sloikow to wykonywac, mieszanie,
miedlenie, ubijane w sloiku i bardzo porzadne przyduszanie -
wtedy kazdy sloik kapuchy byl troche inny - jeden mial wiecej
kminku, inny marchewki, jeden bym mocniej meczony, drugi
mniej....
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|