Data: 2001-11-14 21:50:13
Temat: Re: Jak zrobić karmel
Od: "Cygus" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Greg <g...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9stnpv$l02$...@n...tpi.pl...
> Potrzebuję go do zabarwienia wina z ryżu.
> W przepisie pisze że trzeba go zrobić z 80 dag cukru,jak wszystkie
proporcje
> zrobiłem x2,czy tuże tak mam zrobić?
>
> żeby rozrobić 1/2 litra sp-su (to będzie podobnie do zabarwienia wina)
musisz na patelnie wsypać 8 czubatych łyżeczek cukru, ciągle mieszając
doprowadzić do koloru brązowego (nie wolno spalić), Bardzo ostrożnie wlać
(pryska) wodę, obojętnie może być ciepła ~ 1/2 l mieszać aż cukier rozpuści
się (przyklei się do łyżeczki,nie szkodzi) i to koniec tak robi się
najsmaczniejszy karmel, dolewa się go w proporcjach dla każdego
indywidualnych Jeszcze raz ważne, żeby nie był za mocno spalony bo będzie
gorzki. Powodzenia
|