Data: 2004-11-21 07:20:59
Temat: Re: Jak zrobić miód pitny?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cno7pv$ane$1@atlantis.news.tpi.pl>,
kulek <m...@a...pl> wrote:
> > Uprzedzam, ze to zabawa dla cierpliwych.
> > Czwórniak dojrzewa - 1 rok, trójniak i dwójniak od dwóch do czterech lat
> > a półtorak 5 lub nawet i 10 lat.
E tam, trzeba by rozpropagować czwórniak nuwo.
> > --
> > Pozdrawiam, Jerzy
>
> Interesuje mnie tylko, czy mozliwe jest zobienie miodu domowym sposobem.
> Oczywiscie jezeli skala trudnosci nie jest zbyt wysoka to chcialbym
> sam sprobowac. Myslalem o czworniaku.
Czwórniak wyjdzie Ci wytrawny, a Ty jka zrozumiałem chcesz miód słodki.
>Jerzy jezeli mozesz, to podaj co
> jest potrzebne do zrobienia takiego miodku. Jaki miod sie nadaje,
> temperatury fermentacji i lezakowania itd.
>
> Czy trudniej zrobic wino czy miod?
Robi się to podobnie. Jednak tęgie, słodkie miody trudniej fermentują i
jest większe ryzyko, że się popsują w czasie fermentacji niż miody
lżejsze. Także miody pitne z brzeczki gotowanej łatwiej zrobić, ale mają
mniej smaku, niż z brzeczki niegotowanej.
Władysław
Władysław
|