Data: 2004-11-21 10:32:40
Temat: Re: Jak zrobić miód pitny?
Od: "JerzyN" <N...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> E tam, trzeba by rozpropagować czwórniak nuwo.
Pięciorniak raczej, przepis był na którejś z podanych stron www.
[...]
> Robi się to podobnie. Jednak tęgie, słodkie miody trudniej fermentują
i
> jest większe ryzyko, że się popsują w czasie fermentacji niż miody
> lżejsze. Także miody pitne z brzeczki gotowanej łatwiej zrobić, ale
mają
> mniej smaku, niż z brzeczki niegotowanej.
Psują się najczęściej jeśli nie stoją w ustabilizowanej temperaturze,
również w przeciągu.
I lepiej jest dodawać drożdży winiarskich do moszczu wówczas fermentacja
jest bardziej stabilna.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19
|