Data: 2015-02-15 14:43:47
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiesiaczek wrote:
> W dniu 15.02.2015 o 14:30, krys pisze:
>> Wiesiaczek wrote:
>>
>>
>>> Tymczasem zagłębienia skutecznie uniemożliwiają ścięcie wierzchniej
>>> warstwy białka bez ścięcia żółtka, co jest skrajnie naganne.
>>> Bo wtedy albo mamy gluty na talerzu albo ścięte żółtko.
>>
>> E tam, wystarczy:
>> a) na chwilę przykryć patelnię pokrywką
>> lub
>> b) przewrócić jajko do góry dnem też na chwilę
>> Uzyskujemy piękne jajo sadzone.
>
> To prawda i tak czasami widzę (to odwracanie) u kucharzy smażących jajka
> w kurortowych hotelach all inclusive.
> Ale im bardziej zależy na czasie, bo efektem ubocznym jest, w obu
> opisanych przez Ciebie przypadkach utrata estetyki takiego jaja - żółtko
> traci swój żywy kolor i jest pokryte mętną powłoką ściętego białka.
To zależy od tego, kto jaką estetykę woli - jajo rozplaskane po talerzu, czy
uformowane, przykryte białkiem.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|