Data: 2015-02-20 17:54:08
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
news:op.xucsxnismtaby1@tncap.home...
>> W wikipedii piszą o 60st.C, w innych miejscach piszą o gotowaniu, czyli
>> jak rozumiem w 100stC, więc zwykłe pieczenie powinno tym bardziej
>> wystarczyć.
>>
>> Ze 100st.C bardzo łatwo zrobić 1000st.C, wystarczy zapisać je np. tak
>> 100oC. ;)
>> Popatrz choćby, jak tutaj to zapisali:
>> http://www.pasieka24.pl/wszystkie-nr-pasieki/47-pasi
eka-72008/442-botulizm-i-miod-cz-i.html
>
> Niby 100 vs. 1000 powinienem od razu widzieć jako "litrówkę". Ale jednak
> taka toksyna to nie jest żywy organizm. Związki chemiczne ulegają
> rozkładowi w bardzo szerokim zakresie temperatur, stąd nie wydała mi się
> ta temperatura nienaturalna.
>
> Pewnym tropem może być to, że w żadnym znanym mi źródle nie informują, że
> upieczenie (nawet w temp >200 st.) "ratuje" mięso. A pisaliby wszędzie -
> "lepiej upiec w razie wątpliwości".
>
>>
>> No ale jak znajdziesz źródło, to chętnie poczytam. :)
>
> Jesteśmy umówieni :)
Wczoraj podawałem linka:
http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/b
otulism/
|