Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for
-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Date: Mon, 12 Nov 2012 17:03:58 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 36
Message-ID: <a...@m...uni-berlin.de>
References: <s...@k...localdomain>
<2dos34kk66dl.etublixxo2t3$.dlg@40tude.net>
<s...@k...localdomain>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
yxXjXQ7vuug/UhL/D8giSAlls/8xW9ZNwc2T7of6ZR8IBhvrF16F7qv4bXwdaD3bY0vkSFmDWQ
Cancel-Lock: sha1:xiepKJME2Gc/MxCeCI+dcuYJLdI=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:16.0) Gecko/20121026 Thunderbird/16.0.2
In-Reply-To: <s...@k...localdomain>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349558
Ukryj nagłówki
Am 12.11.2012 15:51, schrieb tomjas:
> On Mon, 12 Nov 2012 14:25:39 +0100, Ikselka wrote:
>> Dnia 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> Witam.
>>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>>> wyeliminować kostkę).
>>> tomjas
>>
>> Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.
>
> Tak, tak - rzecz jasna włoszczyzna tak + jakieś mięso/kości. Pytałem
> o zioła bo po prostu był dla mnie dość duży szok jaki aromat daje
> lubczyk i zastanawiałem się jakie jeszcze mogą być "uniwersalne" zioła,
> których nie znam.
> A czemu włoszczyzna bez kapusty (z reguły nie kupuję włoszczyzny, bo
> taniej mnie wynosi wziąć kilka marchewek, pietruszek, selera, cebulę)?
EE tam, ja daję też kapustę (do rosołu), bo tak lubię ;-). A oprócz
jarzyn świeżych daję też suszone, przynajmniej do rosołu. Do
ziemniaczanej majeranek obowiązkowo, do fasolowej cząber i czubrycę.
Czubrycę też do ziemniaczanej, o ile nie zapomnę ;-). Do dyniowej imbir,
czili, curry. Maggika nie daję, bo po co. Czasem dodaję sosu sojowego
grzybowego (ciemny, słony), ale to też taka magia rosołowa.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|