Data: 2012-11-12 16:03:58
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 12.11.2012 15:51, schrieb tomjas:
> On Mon, 12 Nov 2012 14:25:39 +0100, Ikselka wrote:
>> Dnia 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>>> Witam.
>>> Temat kostek rosołowych się przewija co jakiś czas. Jak pisałem
>>> w jednym z wątków praktycznie zawsze dodaję do zupy kostkę - w małých
>>> ilościach - 1 kostka na gar zupy. A jakby tak zrezygnować? No więc jaką
>>> mieszanką ziół można zastąpić kostkę dodawaną do popularnych zup typu
>>> ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, itp. Ja daję do każdej z tych zup
>>> lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, pieprz czarny.
>>> Jakie jeszcze zioła pasują do wszystkich polskich zup (by całkowicie
>>> wyeliminować kostkę).
>>> tomjas
>>
>> Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.
>
> Tak, tak - rzecz jasna włoszczyzna tak + jakieś mięso/kości. Pytałem
> o zioła bo po prostu był dla mnie dość duży szok jaki aromat daje
> lubczyk i zastanawiałem się jakie jeszcze mogą być "uniwersalne" zioła,
> których nie znam.
> A czemu włoszczyzna bez kapusty (z reguły nie kupuję włoszczyzny, bo
> taniej mnie wynosi wziąć kilka marchewek, pietruszek, selera, cebulę)?
EE tam, ja daję też kapustę (do rosołu), bo tak lubię ;-). A oprócz
jarzyn świeżych daję też suszone, przynajmniej do rosołu. Do
ziemniaczanej majeranek obowiązkowo, do fasolowej cząber i czubrycę.
Czubrycę też do ziemniaczanej, o ile nie zapomnę ;-). Do dyniowej imbir,
czili, curry. Maggika nie daję, bo po co. Czasem dodaję sosu sojowego
grzybowego (ciemny, słony), ale to też taka magia rosołowa.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|