Data: 2012-11-12 21:27:59
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 12 Nov 2012 21:34:00 +0100, Piotrek_P napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:2dos34kk66dl.etublixxo2t3$.dlg@40tude.net...
>> Dnia 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>> Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.
>
> U mnie kawałek kapuchy włoskiej zawsze jest, ale trzeba uważać z
> proporcjami,
> bo jak kiedyś miałem za duży kawałek kapuchy na ilość reszty wsadu to smak
> rosołu nie był taki jak zwykle ;)
Owszem, dlatego się kiedyś zraziłam. I mi tak zostało :-)
O, zapomniałam o porze, musi być por :-)
> Do rosołu tylko sól i pieprz,
U mnie też, tyle e prócz ww. koniecznie lubczyk.
> i ewentualnie przyprawa w płynie na talerzu.
Ewentualnie. Ale to już raczej do flaków, bo rosół gotuję "na brązowo" - od
przyoprażonej cebuli i wielkiej ilości mięcha, które musi się w połowie
rozgotować.
> Poza tym ja robię dla jednego (co zostanie to na wywar na inne zupki),
U mnie to reguła - wszystkie zupy robię na rosole albo "na kościach", no,
powiedzmy z nielicznymi wyjątkami :-)
> ale
> uważam że najmniejszy garnek żeby wszystko co dobre dla rosołu to pojemność
> co najmniej 3 litry.
>
Hołk :-)
U mnie 6. I pół gara mięsa.
:-)
>
> PS. Przepraszam XL że poszło najpierw na priv.
Nie szkodzi, nie szkodzi, to akurat miłe :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|