Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.n
ews.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-fo
r-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <s...@k...localdomain>
<2dos34kk66dl.etublixxo2t3$.dlg@40tude.net>
<k7rmfe$7hf$1@node2.news.atman.pl>
Date: Mon, 12 Nov 2012 22:27:59 +0100
Message-ID: <9pl7v1r3l2ae.1ujtpwb8hs69q$.dlg@40tude.net>
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.7.193.12
X-Trace: 1352755717 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26681 83.7.193.12:49396
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349566
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 12 Nov 2012 21:34:00 +0100, Piotrek_P napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:2dos34kk66dl.etublixxo2t3$.dlg@40tude.net...
>> Dnia 12 Nov 2012 12:47:49 GMT, tomjas napisał(a):
>>
>> Po prostu dużo tzw włoszczyzny - byle bez kapusty.
>
> U mnie kawałek kapuchy włoskiej zawsze jest, ale trzeba uważać z
> proporcjami,
> bo jak kiedyś miałem za duży kawałek kapuchy na ilość reszty wsadu to smak
> rosołu nie był taki jak zwykle ;)
Owszem, dlatego się kiedyś zraziłam. I mi tak zostało :-)
O, zapomniałam o porze, musi być por :-)
> Do rosołu tylko sól i pieprz,
U mnie też, tyle e prócz ww. koniecznie lubczyk.
> i ewentualnie przyprawa w płynie na talerzu.
Ewentualnie. Ale to już raczej do flaków, bo rosół gotuję "na brązowo" - od
przyoprażonej cebuli i wielkiej ilości mięcha, które musi się w połowie
rozgotować.
> Poza tym ja robię dla jednego (co zostanie to na wywar na inne zupki),
U mnie to reguła - wszystkie zupy robię na rosole albo "na kościach", no,
powiedzmy z nielicznymi wyjątkami :-)
> ale
> uważam że najmniejszy garnek żeby wszystko co dobre dla rosołu to pojemność
> co najmniej 3 litry.
>
Hołk :-)
U mnie 6. I pół gara mięsa.
:-)
>
> PS. Przepraszam XL że poszło najpierw na priv.
Nie szkodzi, nie szkodzi, to akurat miłe :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|