Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!zen.ne
t.uk!dedekind.zen.co.uk!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-
spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <s...@k...localdomain>
<2dos34kk66dl.etublixxo2t3$.dlg@40tude.net>
<k7rmfe$7hf$1@node2.news.atman.pl>
<9pl7v1r3l2ae.1ujtpwb8hs69q$.dlg@40tude.net>
<k7rqsk$cc0$1@node2.news.atman.pl>
Date: Tue, 13 Nov 2012 01:02:30 +0100
Message-ID: <1sdsd4tydjx3i$.thuhwrlbjmur.dlg@40tude.net>
Lines: 44
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.93.19
X-Trace: 1352764988 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1306 83.10.93.19:49992
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349569
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 12 Nov 2012 22:49:18 +0100, Piotrek_P napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:9pl7v1r3l2ae.1ujtpwb8hs69q$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 12 Nov 2012 21:34:00 +0100, Piotrek_P napisał(a):
>>
>> Hołk :-)
>> U mnie 6. I pół gara mięsa.
>> :-)
>>
> No tyle (6L) to bym nie przejadł,
Wiesz, u mnie przynajmniej dwie osoby do tego, w porywach i 6,7,8. Jak
zostanie, to mam z głowy zupy na kilka dni. A mięsko rosołowe to poezja, bo
jak pisałam wołowinka u nas w Kielcach przednia jest - jak się wie gdzie,
oczywiście :-)
> ale w sumie jak wyciągnę
> wołowe+drób+warzywa, to z garnka 3L to z tym wywarem nie ma co szaleć. Ale
> zawsze się jeszcze wykorzysta na 1, 2 dni. Odkąd jestem na swoim to tylko
> rosół z makaronem+pochodne, a na podwieczorek mięcho z rosołu.
U nas ono idzie na drugie danie, to nasz ulubiony obiad, no i jaki zdrowy -
nie smażony. Mięso z rosołu, ziemniaczki suto polane skwarrreczkami plus
suróweczka z kapustki i z marcheweczki z jabłuszkiem... albo boróweczki z
gruszeczką... Ech się zaczynam rozmarzać. Nic to, w środę goście - i znowu
rosołek, bo zamówili rosół i rosołowe mięso, tam gdzie mieszkają to wcale
tego sie im nie podaje...
A jak zostanie mięsko, to nadzienie na pierogi robię.
> Na pierwszy
> rzut wołowinka żeby mieć siłę do pracy na drugi dzień :D
> PS. Marchewka z rosołku to poezja dla mnie :D
>
U nas jest zawsze bitwa o nią ;-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|