Data: 2012-11-18 11:06:04
Temat: Re: Jakie przyprawy dajecie do zup?
Od: Artur Wieckowski <a...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-11-13 06:48, tomjas pisze:
> On Tue, 13 Nov 2012 00:12:05 +0100, Aicha wrote:
>> W dniu 2012-11-12 14:15, tomjas pisze:
>>
>>> Do rosołu jednak daję kostkę.
>>
>> :O To z czego Ty ten rosół robisz?
>>
> No z tego z czego się robi - z mięsa.
>
Rosół lubi marchew, a jeszcze lepiej bardzo dużo marchwi.
Pozostała włoszczyzna w dużo mniejszej ilości.
Do tego przypalona cebula, dużo pieprzu w ziarenkach
i dodany pod sam koniec liść laurowy (jak wiemy wieńczy
dzieło) Bardzo ważne, żeby rosół się nie zagotował, tylko
leciutko, tuż przed wrzeniem długo "pykał" (będzie wtedy klarowny)
Rosół nie musi być przyprawiany innymi ziołami (może jeszcze
ziarno ziela angielskiego, ale też nie za dużo)
ale oczywiście może, w końcu w kuchni należy eksperymentować
i próbować co _nam_ najlepiej smakuje.
pozdr,
AW
|