Data: 2011-09-15 04:42:59
Temat: Re: Jedzmy ostre papryczki chilli :-)
Od: Aicha <b...@t...ja>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-09-15 00:21, Ikselka pisze:
>>> Tylko trzeba uważać. Co prawda trujące
>>> nie są, poparzyć się też nie można na śmierć, ale osoby wątłe mogą nawet
>>> stracić przytomność.
>>
>> Kapsaicyna w duzych ilosciach ma ponoc dzialanie toksyczne...
>
> Co nas nie zabije, to nas wzmocni :-)
Pieprzysz (nomen omen) jak potłuczona.
"W piśmiennictwie niewiele jest informacji o wpływie przypraw na ryzyko
rozwoju raka żołądka. W badaniach meksykańskich wykazano, że pieprz
czerwony jest czynnikiem zwiększającym to ryzyko, prawdopodobnie ze
względu na mutagenne działanie kapsaicyny zawartej w owocach pieprzowca."
http://www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/issues
/70/070_0144.pdf
I nowsze doniesienie:
http://kopalniawiedzy.pl/kapsaicyna-alkaloid-kancero
gen-masc-skora-nowotwor-TRPV1-cyklooksygenaza-induko
wanej-COX-2-Ann-Bode-11257.html
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
|