Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!newsfeed01.sul.t-o
nline.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: waldemar <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jejuuuuu znowu ten cumin
Date: Sat, 27 Oct 2001 13:01:53 +0200
Organization: w domu
Lines: 32
Message-ID: <9re44i$nho$05$1@news.t-online.com>
References: <9rcgim$i5c$1@news1.xs4all.nl> <9rcije$i0s$1@neon.noos.net>
<9rco3k$4af$1@news1.xs4all.nl> <9rcop5$sed$1@neon.noos.net>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1004180435 05 24120 GjUET88VS6A2s 011027 11:00:35
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:76979
Ukryj nagłówki
>>
> byl taki dobry post Waldemara K.
> ktory podsumowywal sytuacje w Pl. : kmin (rzymski) = nie jest kminkiem.
>
> ale tu i tak, comiesieczne bitwy homeryckie o wytlumacznie roznicy... bo w
> Eu. Zach. nikt (prawie) kminku nie zna, nie uzywa... a w E. Wsch. cumin to
> tak samo... (ni mo i ni mo)
ja mam to szczęście mieszkania w europie środkowej i jest i to i to ;-))
Używanie kminku "do wszystkiego" przejąłem od ojca, bo na Śląsku kminek był
często używany do potraw z kapusty (cel chyba wiadomy, oprócz smaku
oczywiście). No i mieliśmy kapuśniak z kminkiem, kiszoną z kminkiem itd. W
Berlinie gotując z kumplami na studiach robiliśmy często schabowy z
kminkiem. Duży kawał się smażyło, trochę zjadło, a reszta na zimno na chleb.
Kumin przyszedł do mnie z drugiej strony, właściwie nie z tej samej, bo z
Chin. Też koledzy ze studiów, zaprzyjaźniliśmy się, no i znowu gotowanie
różności. Oni mieli taką wschodnio-zachodnią kuchnię i przynieśli kiedyś
kumin do woła w woku. Tak mi się to spodobało, że wyruszyłem na łowy. Potem
w USA wyłaniałem smak kuminu w chili/taco/burrito.
Ostatnim nabytkiem kminkowym jest kmin czarny, czyli po polsku czarnuszka.
Do chleba jest niezastąpiona.
Tak, że u mnie na półce stoi 5 słoików z kminkami, normalny i cumin w
wersji "pchełkowej" i mielonej, oraz pchełkowa czarnuszka (to naprawdę
wygląda jak pchła)
Waldek
|