« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-31 09:41:05
Temat: KARTOFLANE WARIACJEA MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK KTO
WOLI- KARTOFLI)....
KLUSKI SZARE:
ok 75 dkg. ziemniaków zetrzec na drobnej tarce, odcisnąc sok, dodac jedno
jajo, sól, pieprz, majeranek, łyżeczke wegety, oraz kilka łyżek mąki,
mieszać az ciasto będzie miało dość zwarta konsystencję. na wrzątek nakładac
łyżką ciasto, gotowac ok. 10 minut, podawać albo z cebulka albo ześmażonym
boczuszkiem lub jako dodatek do sosów, gulaszów, kapusty zasmażanej...
pozdrawiam kachna
czekam na coś ciekawszego :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-31 09:44:32
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJECheese and onion pie
puree z kartofli wymieszac z duza iloscia startego sera zoltego
(najlepszy cheddar... jak zwykle - czyli ostry, raczej nie
gumowaty), dodac posiekanej cebuli (ja lubie duzo). Jesli ser
naprawde ostry to juz lepiej nie dosalac! Mieszac bardzo
dokladnie - mieszanina zacznie odstawac od sagana. Wylozyc na
dosc plaskie naczynei zaroodporne i wstawic do piekarnika az sie
zrobi zloto-brazowa skorka. Plaskie naczynie po to, zeby tej
skorki bylo jak najwiecej. Jesc z czym sie chce.
czy ja kiedys juz tego nie pisalam????
Krysia
>A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK KTO
>WOLI- KARTOFLI)....
>
>KLUSKI SZARE:
>ok 75 dkg. ziemniaków zetrzec na drobnej tarce, odcisnąc sok, dodac jedno
>jajo, sól, pieprz, majeranek, łyżeczke wegety, oraz kilka łyżek mąki,
>mieszać az ciasto będzie miało dość zwarta konsystencję. na wrzątek nakładac
>łyżką ciasto, gotowac ok. 10 minut, podawać albo z cebulka albo ześmażonym
>boczuszkiem lub jako dodatek do sosów, gulaszów, kapusty zasmażanej...
>
>pozdrawiam kachna
>czekam na coś ciekawszego :)
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 09:48:12
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJEUżytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl...
> A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK
KTO
> WOLI- KARTOFLI)....
>
CHODZI CI O PYRY?
Prosie berdzo, danie z kuchni francuskiej:
Pyry zapiekane a'la saovignon :) (w pisowni francuskiej moglem cos pokrecic)
Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm -
najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta
smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa
(najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla).
Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem i
posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli
brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 09:58:54
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJEmniam mniam
kachna
Jader napisał(a) w wiadomości: <9f5420$q79$1@sunflower.man.poznan.pl>...
>Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
>news:9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl...
>> A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK
>KTO
>> WOLI- KARTOFLI)....
>>
>
>CHODZI CI O PYRY?
>Prosie berdzo, danie z kuchni francuskiej:
>
>Pyry zapiekane a'la saovignon :) (w pisowni francuskiej moglem cos
pokrecic)
>
> Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm -
>najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
>Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta
>smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa
>(najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla).
>Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem
i
>posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
>musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli
>brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
>
> Jader
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 10:07:38
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJE> mniam mniam
Zrobiłaś w 10 minut?
Kachna zobacz, co Jader napisał:
"[...] zapiekamy ok 35-40 min (plasterki musza byc "jedrne", nie
rozciapciane,
ale tez nie za twarde, bo rozboli brzuszek :).
Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre."
Radzę przestrzegaj przepisu.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 10:14:01
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJE zapowiada się smacznie więc zrobię w sobotę!
:))))))
kachna
Jerzy <0...@m...pl> napisał(a) w wiadomości:
<9f54um$sfh$1@sunsite.icm.edu.pl>...
>> mniam mniam
>Zrobiłaś w 10 minut?
>
>Kachna zobacz, co Jader napisał:
>"[...] zapiekamy ok 35-40 min (plasterki musza byc "jedrne", nie
>rozciapciane,
>ale tez nie za twarde, bo rozboli brzuszek :).
>Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre."
>
>Radzę przestrzegaj przepisu.
>pozdr. Jerzy
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 11:20:54
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJEja w kwestii technicznej ....
jak juz zagotujemy je w tej mlekowo-smietanowej zalewie, to przekladamy razem z
tym wszystkim czy odcedzamy ?
pozdrawiam
Jader wrote:
> Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
> news:9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl...
> > A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK
> KTO
> > WOLI- KARTOFLI)....
> >
>
> CHODZI CI O PYRY?
> Prosie berdzo, danie z kuchni francuskiej:
>
> Pyry zapiekane a'la saovignon :) (w pisowni francuskiej moglem cos pokrecic)
>
> Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm -
> najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
> Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta
> smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa
> (najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla).
> Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem i
> posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
> musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli
> brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
>
> Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 12:35:11
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJEUżytkownik "Adam Majtyka" <m...@s...pekao.com.pl> napisał w
wiadomości news:3B162916.DD5E163E@szczecin.pekao.com.pl...
> ja w kwestii technicznej ....
>
> jak juz zagotujemy je w tej mlekowo-smietanowej zalewie, to przekladamy
razem z
> tym wszystkim czy odcedzamy ?
>
Ze wszystkim. Powinno ladnie zgestniec.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 13:11:20
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJEPieczonki
Przepis na ognisko:
stary garczek njlepiej żeliwny:
ziemniaczki w kostkę, słoninka, boczek, kiełbaska, sól, pieprz, cebula
zewnętrzną część garnka od wewnątrz (uff, mam nadzieję że zrozumiałe)
obłozyć ciebnko pokrojoną słoninką, później warstwa ziemniaczkąw, boczku,
kiełbaski , cebulki, później warstwa ziemniaczkąw, boczku, kiełbaski ,
cebulki ziemniaczków itd, każdą warstwę pieprzymy i solimy.
Na górę liść z kapuchy, żeby szczelnie przykryć i pokrywa. Robimy ognisko,
pieczemy kiełbaski mięsko i co tam lubimy, a jak zostanie sam żar - garczek
wkładamy do środka obsypujemy żarem i czekamy.
Powinny być: lekko zapieczone te z boków, cudownie miękkie te w środku.
Pijemy to co kto lubi.
GG.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-31 13:24:25
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJE Użytkownik "GG." <l...@p...com> napisał w wiadomości
news:9f5g3h$41s$1@news.tpi.pl...
Jesteś kucharzem, czy kelnerem? ;-)
MSPANC. Przepraszam
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |