Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.mega.net.pl!news.man.szczecin.pl!not-for-mail
From: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Date: Thu, 31 May 2001 11:58:54 +0200
Organization: ACI - Szczecin http://aci.com.pl
Lines: 35
Message-ID: <9f50mf$vd2$1@zeus.man.szczecin.pl>
References: <9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl>
<9f5420$q79$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.14.29.228
X-Trace: zeus.man.szczecin.pl 991299087 32162 212.14.29.228 (31 May 2001 08:51:27
GMT)
X-Complaints-To: n...@n...man.szczecin.pl
NNTP-Posting-Date: 31 May 2001 08:51:27 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53177
Ukryj nagłówki
mniam mniam
kachna
Jader napisał(a) w wiadomości: <9f5420$q79$1@sunflower.man.poznan.pl>...
>Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
>news:9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl...
>> A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK
>KTO
>> WOLI- KARTOFLI)....
>>
>
>CHODZI CI O PYRY?
>Prosie berdzo, danie z kuchni francuskiej:
>
>Pyry zapiekane a'la saovignon :) (w pisowni francuskiej moglem cos
pokrecic)
>
> Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm -
>najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
>Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta
>smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa
>(najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla).
>Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem
i
>posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
>musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli
>brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
>
> Jader
>
>
>
>
|