Data: 2001-05-31 17:29:31
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl...
> A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB
JAK KTO
> WOLI- KARTOFLI)....
>
>
>
Kartofle Darphin:
8 ziemniaków myjemy starannie, następnie obieramy
i kroimy w julienne tj. słupki ok. 2mm ( nie płuczemy bo się nie
skleją), dzielimy na cztery porcje i smażymy na sklarowanym maśle w
formie cienkich placuszków.Gdy placek osiągnie złoty kolor zmniejszamy
gaz i dosmażamy go z 7 minut, następnie odwracamy i jeszcze 5-6 minut i
gotowe.
Aha zapomniałem o soleniu ;-)) należy posolić przed
smażeniem
aligot:
1,2kg purre ,600g ementalera utartego na wiórki,
4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz i 3/4szkl
śmietany.
Do gorącego purre dodać masło, śmietanę i czosnek
wyciśnięty przez praskę. Postawić w garnku na łażni wodnej i gotując
dodać ser energicznie mieszając aż
do uzyskania jednolitej ciągliwej masy.Posolić, popieprzyć i zajadać
pozdr.Alex
"Zaprosić kogoś - Znaczy mieć na względzie jego szczęście przez cały
czas, gdy jest pod naszym dachem" Anthelme Brillant-Sawarin.
|