Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!news.nowytarg.top.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Date: Thu, 31 May 2001 19:29:31 +0200
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 35
Message-ID: <9f5vbc$676$1@news.internetia.pl>
References: <9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl>
NNTP-Posting-Host: as2-118.starogard.dialup.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.internetia.pl 991330476 6374 62.148.65.118 (31 May 2001 17:34:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 31 May 2001 17:34:36 GMT
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53211
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl...
> A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB
JAK KTO
> WOLI- KARTOFLI)....
>
>
>
Kartofle Darphin:
8 ziemniaków myjemy starannie, następnie obieramy
i kroimy w julienne tj. słupki ok. 2mm ( nie płuczemy bo się nie
skleją), dzielimy na cztery porcje i smażymy na sklarowanym maśle w
formie cienkich placuszków.Gdy placek osiągnie złoty kolor zmniejszamy
gaz i dosmażamy go z 7 minut, następnie odwracamy i jeszcze 5-6 minut i
gotowe.
Aha zapomniałem o soleniu ;-)) należy posolić przed
smażeniem
aligot:
1,2kg purre ,600g ementalera utartego na wiórki,
4 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz i 3/4szkl
śmietany.
Do gorącego purre dodać masło, śmietanę i czosnek
wyciśnięty przez praskę. Postawić w garnku na łażni wodnej i gotując
dodać ser energicznie mieszając aż
do uzyskania jednolitej ciągliwej masy.Posolić, popieprzyć i zajadać
pozdr.Alex
"Zaprosić kogoś - Znaczy mieć na względzie jego szczęście przez cały
czas, gdy jest pod naszym dachem" Anthelme Brillant-Sawarin.
|