Data: 2001-05-31 09:44:32
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cheese and onion pie
puree z kartofli wymieszac z duza iloscia startego sera zoltego
(najlepszy cheddar... jak zwykle - czyli ostry, raczej nie
gumowaty), dodac posiekanej cebuli (ja lubie duzo). Jesli ser
naprawde ostry to juz lepiej nie dosalac! Mieszac bardzo
dokladnie - mieszanina zacznie odstawac od sagana. Wylozyc na
dosc plaskie naczynei zaroodporne i wstawic do piekarnika az sie
zrobi zloto-brazowa skorka. Plaskie naczynie po to, zeby tej
skorki bylo jak najwiecej. Jesc z czym sie chce.
czy ja kiedys juz tego nie pisalam????
Krysia
>A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK KTO
>WOLI- KARTOFLI)....
>
>KLUSKI SZARE:
>ok 75 dkg. ziemniaków zetrzec na drobnej tarce, odcisnąc sok, dodac jedno
>jajo, sól, pieprz, majeranek, łyżeczke wegety, oraz kilka łyżek mąki,
>mieszać az ciasto będzie miało dość zwarta konsystencję. na wrzątek nakładac
>łyżką ciasto, gotowac ok. 10 minut, podawać albo z cebulka albo ześmażonym
>boczuszkiem lub jako dodatek do sosów, gulaszów, kapusty zasmażanej...
>
>pozdrawiam kachna
>czekam na coś ciekawszego :)
>
K.T. - starannie opakowana
|