Data: 2001-05-31 09:58:54
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Od: "kasiek" <k...@w...ps.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mniam mniam
kachna
Jader napisał(a) w wiadomości: <9f5420$q79$1@sunflower.man.poznan.pl>...
>Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
>news:9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl...
>> A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK
>KTO
>> WOLI- KARTOFLI)....
>>
>
>CHODZI CI O PYRY?
>Prosie berdzo, danie z kuchni francuskiej:
>
>Pyry zapiekane a'la saovignon :) (w pisowni francuskiej moglem cos
pokrecic)
>
> Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm -
>najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
>Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta
>smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa
>(najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla).
>Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem
i
>posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
>musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli
>brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
>
> Jader
>
>
>
>
|