Data: 2001-05-31 09:48:12
Temat: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Od: "Jader" <j...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl...
> A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK
KTO
> WOLI- KARTOFLI)....
>
CHODZI CI O PYRY?
Prosie berdzo, danie z kuchni francuskiej:
Pyry zapiekane a'la saovignon :) (w pisowni francuskiej moglem cos pokrecic)
Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm -
najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta
smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa
(najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla).
Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem i
posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli
brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
Jader
|