Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Adam Majtyka <m...@s...pekao.com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KARTOFLANE WARIACJE
Date: Thu, 31 May 2001 13:20:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <3...@s...pekao.com.pl>
References: <9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl>
<9f5420$q79$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: adam.pbks.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 991307956 24713 195.205.33.204 (31 May 2001 11:19:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 31 May 2001 11:19:16 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Windows NT 5.0; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53192
Ukryj nagłówki
ja w kwestii technicznej ....
jak juz zagotujemy je w tej mlekowo-smietanowej zalewie, to przekladamy razem z
tym wszystkim czy odcedzamy ?
pozdrawiam
Jader wrote:
> Użytkownik "kasiek" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
> news:9f4vl0$v02$1@zeus.man.szczecin.pl...
> > A MOŻE WYMIENIMY SIE POTRAWAMI Z NASZYCH POCZCIWYCH ZIEMNIAKÓW (LUB JAK
> KTO
> > WOLI- KARTOFLI)....
> >
>
> CHODZI CI O PYRY?
> Prosie berdzo, danie z kuchni francuskiej:
>
> Pyry zapiekane a'la saovignon :) (w pisowni francuskiej moglem cos pokrecic)
>
> Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm -
> najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
> Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta
> smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa
> (najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla).
> Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem i
> posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
> musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli
> brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
>
> Jader
|