Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KFC strikes back Re: KFC strikes back

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: KFC strikes back

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KFC strikes back
Date: Mon, 18 Sep 2000 19:52:05 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 61
Message-ID: <1eh62pn.eb6va11xcf4aiN%wlos@tele.com.pl>
References: <8q0sgp$mvr$1@news.tpi.pl> <1eh3fyw.k4d0fv2krjk0N%wlos@tele.com.pl>
<8q37lj$ef5$1@news.tpi.pl> <1eh57b5.1k01ev1av6gzyN%wlos@tele.com.pl>
<8q4moi$gmk$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: po175.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 969299450 15158 213.76.110.175 (18 Sep 2000 17:50:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Sep 2000 17:50:50 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 177 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34038
Ukryj nagłówki

Andrzej <l...@p...onet.pl> wrote:

>>
> Rece mi opadaja

A to dlaczego?
>
> > Rzeczywiscie, o tym nie pomyslalem. Nie do konca mnie jednak to
> > przekonuje. Istotna jest tu chyba raczej temperatura srodowiska w ktorym
> > sie smazy mieso i w konswkwencji temperatura miesa -- temperatura w
> > ktorej przemianom ulegaja bialka, weglowodany, tluszcze i inne zwiazki w
> > nim zawarte. W szybkowarze wyzsza temperature osiaga sie podwyzszajac
> > cisnienie, co umozliwia zagrzanie nalanej tam wody do wyzszej
> > temperatury. To w jakiej temperaturze zawrze woda zawarta w miesie, nie
> > ma chyba specjalnego znaczenia.
>
> Blad, wystarczy przypomniec sobie jak latwo jest cos przypalic. Wysoka
> temperatura
> obróbki nie oznacza szybszego usmazenia np. befsztyka tylko spalenie
> wierzchniej warstwy
> miesa, podczas gdy wnetrze pozostaje surowe.
>

Ciagle mnie nie przekonales. To, ze podwyzszenie temperatury przyspesza
proces gotowania to jest oczywiste. Np. wlasnie taka jest zasada
dzialania szybkowaru.
Wiadomo tez, ze np. w gorach, gdzie cisnienie jest nizsze i woda wrze
przy nizszej temperaturze, ugotowanie np. jajka trwa dluzej niz na
nizinach.

Zeby pewna porcje miesa ugotowac (w sensie ogolnym -- takze usmazyc lub
upiec) trzeba jego temperature w calej masie podniesc do okreslonego
minimalnego poziomu (np. dla drobiu to ok. 70 stopni C -- zauwazmy, ze
to temperatura znacznie nizsza od temperatury wrzenia wody, nawet przy
normalnym cisnieniu), a wiec dostarczyc mu okreslona ilosc ciepla.
Mozna to robic powoli przy nizszej temperaturze medium grzejacego, lub
szybko, przy jego wyzszej temperaturze.
Herve This, francuski chemik i gastronom analizuje dokladnie ten problem
w swojej ksiazce "Kuchnia i nauka". Podaje tam dla przykladu, ze
pieciokilowy indyk pieczony w temp. 180 stopni bedzie gotowy po ok. 2
1/2 godz.,a w temp. 160 stopni 0k. 3 1/2 godz.

Mechanizm przypalania sie smazonych nie jest bezposredni zalezny od
temperatury medium grzejacego. Weglowodany i bialka zweglaja sie w
temperaturze stukilkudziesieciu stopni. Np. sacharoza w ok. 190
stopniach. Tymczasem kawalek miesa mozemy wrzucic do frytury, lub
wlozyc do piekarnika o tempoeraturze powyzej 200 stopni i dlugo bedzie
trwalo, zanim sie przypala. Sam wczoraj pieklem schab w temp. od 220 -
250 stopni. Dopoki wnetrz pieczonego kawalka jest chlodniejsze od
powierzchni, a jego przewodnictwo cieplne jest dostatecznie duze, zeby
odbierac cieplo z powierzchni, nic sie temu miesu nie stanie.
Befsztyk przypalic mozna blysawicznie nie na dobrze nagrzanym tluszczu,
lecz na ruszcie bez tluszczu, o tak wysokiej temperaturze, ze cieplo nie
nadazy przenikac do jego wnetrza, lub na patelni tak nagrzanej, ze
tluszc na niej tez juz ulegl spaleniu.


Wladyslaw

Befsztyka tez nie spalisz kladac go na zbyt goracym tluszczu, chyba ze
ten tluszcz

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.09 l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon)
18.09 Andrzej
19.09 Wladyslaw Los
19.09 Wladyslaw Los
20.09 l...@i...uj.edu.pl (Leszek(Lechu) Marmon)
21.09 Maciej Barton
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem