Data: 2004-11-28 19:14:46
Temat: Re: KIBINY
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kibinai, to danie kuchni karaimskiej. A najlepsze faktycznie sa w Trokach,
poniewaz tam mieszkalo kiedys najwiecej karaimow :)
Zdjecie jest tu:
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl/archiwum/kibinai.jp
g
KIBINAI
Przepis na 1 porcje:
Farsz
100gr jagnieciny (moze byc chuda wieprzowina)
15gr cebuli
25gr wody
0,5gr cukru
sol, pieprz, przyprawy
Drobno posiekana cebule wymieszac z mielonym miesesm, woda, cukrem, sola,
pieprzem i przyprawami.
Ciasto:
70 gr maki
20gr masla lub margaryny
15gr smietany
13gr jajka
1gr cukru
Z tych skladnikow zagniesc ciasto i podielic na 2 czesci. Kazda czesc
rozwalkowac, nalozyc farsz i uformowac pierozki ladnie zawijajac sklejony
brzeg. Przejechac rozmaconym jajkiem i piec 25-30 min w piekarniku.
Dyskusje na ten temat: http://glinki.com/?l=7yz7v7
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
|