Data: 2001-04-12 08:26:35
Temat: Re: Kajmak na mazurek? bylo: Re: wafle przedkladane masa
Od: GB <g...@n...usa.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
GosiaP wrote:
> Czy zeby zrobic kajmak na mazurek wystarczy ugotowac zamknieta puszke
> mleka przez te kilka godzin a potem wylozyc to na ciasto, czy trzeba
> jeszcze cos do tej masy dodawac?
Moim zdaniem tak. Niektórzy do masy z mleka ucierają trochę masła. Ja za to
dodaję koniaku (nie próbowałam z innym alkoholem, ale można chyba
poeksperymentować) - bardzo 'uszlachetnia' smak. W samym 'kaimakowym'
mazurku to dla mnie najważniejsze są te wszystkie bakalie, którymi się
ozdabia wierzch. Musi być tego, jak dla mnie, duuużo i w ładne wzorki. Ja
używam mnóstwa migdałów, orzechów, udładam też rodzynki, suszone morele -
wygląda i smakuje naprawdę super. Wtym roku zamierzam ułożyć kurczaka
(morele) na łące. Nobaczymy, co wyjdzie ....
Pozdrawiam
--
GB
|