Data: 2002-09-04 20:41:16
Temat: Re: Kalmary
Od: "Kris" <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Jak zrobić świeże kalmary...tak by były dobre?
>
> Stary kaszub (naturalizowany) z Gdyni Ci powie.
> Kalmary (uprzednio rozmrozone) TRZEBA wrzucic do wrzacej osolonej wody na
> 23-26minut.
> Nie dluzej i nie krocej bo stwardnieja.
> Po wyjeciu i przesytgnieciu trzeba zdjac skore i wyciagnac tzw.fiszbiny.
> To jest dopiero polprodukt do dalszego dzialania.
> Pokroj je w talarki.
> Na patelni na oliwie podsmaz warzywa:(w kostke)
> por,cebule,czosnek,marchew,piertuszke i seler.Wymieszaj z kalmarami
> ,dolej troszke wody oraz lyzke przecieru pomodorowego i poddus na malym gazie
kilkanascie
min.
> Jak dawno temu leciala Isaura w tv,to ja w kazdy czwartek -zamknowszy
> sie w kuchni...
> Jak chcesz ,to znam jeszcze przepis wycyganiony od kucharki z dawnej
> restauracji Srodmiejska w Gdyni na kalmary a`la osmiornica.
|