Data: 2002-09-05 07:42:25
Temat: Re: Kalmary
Od: Mich <M...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kris wrote:
> > Jak zrobić świeże kalmary...tak by były dobre?
>
> Stary kaszub (naturalizowany) z Gdyni Ci powie.
> Kalmary (uprzednio rozmrozone) TRZEBA wrzucic do osolonej wody na
> 23-26minut.
> Nie dluzej i nie krocej bo stwardnieja.
> Po wyjeciu i przesytgnieciu trzeba zdjac skore i wyciagnac tzw.fiszbuny.
> To jest dopiero polprodukt do dalszego dzialania.
> Pokroj je w talarki.
> Na patelni na oliwie podsmaz warzywa:(w kostke)
> por,cebule,czosnek,marchew,piertuszke i seler.Wymieszaj z kalmarami
> ,dolej troszke wody i poddus na malym gazie kilkanascie min.
> Jak dawno temu leciala Isaura w tv,to ja w kazdy czwartek -zamknowszy
> sie w kuchni...
> Jak chcesz ,to znam jeszcze przepis wycyganiony od kucharki z dawnej
> restauracji Srodmiejska w Gdyni na kalmayr a`la osmiornica.
Bardzo dziękuje i chcę ten przepisik a'la ośmiorniczka:)
Dziękuje:)
Mich'ata
|