Data: 2012-07-21 00:06:42
Temat: Re: Kapusta na surówkę - surówka z kapusty
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 21 Jul 2012 01:38:54 +0200, Abmer napisał(a):
> kapusta zamiast świeżej powinna być albo podkiszona, albo
> jakoś przerobiona wcześniej
To się nazywa "macerowanie". Wygląda ono różnie w zależności od surowca -
tutaj rzecz polega na lekkim posoleniu i posłodzeniu kapusty (ew. razem z
innymi warzywami surowymi, o ile wchodzą w sklad surówki), wymieszaniu i
delikatnym wygnieceniu czystymi dłońmi, po czym uklepaniu i pozostawieniu w
lodowce na godzinę. Po tym odlewamy nadmiar soku (i wypijamy go), nastęonie
dodajemy oliwę i sok z cytryny oraz resztę ew. przypraw, mieszamy i
podajemy.
--
XL
|