Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <A...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Karkówka
Date: Mon, 22 Nov 2004 01:26:59 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 33
Message-ID: <cnrbpd$m5a$1@inews.gazeta.pl>
References: <cnq1mv$mj9$1@m2.bm.pw.edu.pl> <cnq8k3$b64$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-209-92.wroclaw.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1101083245 22698 81.190.209.92 (22 Nov 2004 00:27:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Nov 2004 00:27:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:222256
Ukryj nagłówki
Gusiek wrote:
> Użytkownik "kruczkop" <k...@k...pkobp.pl> napisał w wiadomości
> news:cnq1mv$mj9$1@m2.bm.pw.edu.pl...
>> Może ktoś z Szanownych Grupowiczów może pomóc mi w przyrządzeniu
>> karkówki? Proszę o przepis (jakie mięso, sosik etc.)
>
> Mozna pokroić na kotlety, rozbić, obsmażyć na patelni, potem do
> rondla, posolić, posypać tymiankiem, zalać wodą, tylko, żeby
> przykryła i posiekać do tego dużą cebulę. Dusić do 2 h, aż będzie
> mięciuteńka. Uwaga, żeby woda nie wyparówała całkiem, bo się przypali.
> Pozdrawiam, Agata
===
Co Wy wszyscy, jak jeden mąż, z tym rozbijaniem i marynowaniem karkówki
przez 24 godziny? Co to jest? Zbrodnia?
To nie pieczeń. Kotlety z karkówki wychodzą ślicznie smaczne bez
marynowania.
To też nie jest suchy schab. W ogóle nie trzeba rozbijać.
Twój przepis jest najlepszy ze wszystkich w tym wątku, bo nie zapomniałaś o
tymiaku. Bardzo dobrze pasuje do tego mięsa.
Wody tylko dwie-trzy łyżki. Ma się dusić - nie gotować. Cebula zawiera w
sobie wystarczającą ilość wody.
Dobrze pasuje czosnek (bez przesady) i pieprz zielony (dużo) - daje
wyjątkowy aromat. Na koniec można leciutko zakwasić niewielką ilością
pomidorów.
waldek (właśnie objedzony takimi kotletami :-) )
===
|