Data: 2004-11-22 00:26:59
Temat: Re: Karkówka
Od: "waldek" <A...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gusiek wrote:
> Użytkownik "kruczkop" <k...@k...pkobp.pl> napisał w wiadomości
> news:cnq1mv$mj9$1@m2.bm.pw.edu.pl...
>> Może ktoś z Szanownych Grupowiczów może pomóc mi w przyrządzeniu
>> karkówki? Proszę o przepis (jakie mięso, sosik etc.)
>
> Mozna pokroić na kotlety, rozbić, obsmażyć na patelni, potem do
> rondla, posolić, posypać tymiankiem, zalać wodą, tylko, żeby
> przykryła i posiekać do tego dużą cebulę. Dusić do 2 h, aż będzie
> mięciuteńka. Uwaga, żeby woda nie wyparówała całkiem, bo się przypali.
> Pozdrawiam, Agata
===
Co Wy wszyscy, jak jeden mąż, z tym rozbijaniem i marynowaniem karkówki
przez 24 godziny? Co to jest? Zbrodnia?
To nie pieczeń. Kotlety z karkówki wychodzą ślicznie smaczne bez
marynowania.
To też nie jest suchy schab. W ogóle nie trzeba rozbijać.
Twój przepis jest najlepszy ze wszystkich w tym wątku, bo nie zapomniałaś o
tymiaku. Bardzo dobrze pasuje do tego mięsa.
Wody tylko dwie-trzy łyżki. Ma się dusić - nie gotować. Cebula zawiera w
sobie wystarczającą ilość wody.
Dobrze pasuje czosnek (bez przesady) i pieprz zielony (dużo) - daje
wyjątkowy aromat. Na koniec można leciutko zakwasić niewielką ilością
pomidorów.
waldek (właśnie objedzony takimi kotletami :-) )
===
|