Data: 2007-12-23 13:02:39
Temat: Re: Karkówka w piwie?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:fklls5$35h$1@atlantis.news.tpi.pl...
Pastowanie nie do końca ci wyszło - peklowanie, marynowanie, czy
bejcowanie to ta sama obróbka. Dodatek saletry nie zabija bakterii, to
właśnie zwykła sól kuchenna działa statycznie. Saletra jest wyłącznie do
nadania KOLORU, gdyż mięso bez saletry jest beznadziejnie szare. Wino,
piwo, ocet, kwas cytrynowy i przyprawy służą do dosmaczenia mięsa w
pożądanym kierunku, część działa także bakteriostatycznie - czosnek, cebula,
jałowiec, oraz kwasy zawarte w winie, ocet czy soki owocowe...
To tak po krótce, i odczepcie się od mojego kompa...
|