Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Karkówka w piwie? Re: Karkówka w piwie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Karkówka w piwie?

« poprzedni post następny post »
Data: 2007-12-23 12:54:24
Temat: Re: Karkówka w piwie?
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fkll42$t9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "lemonka" <...@a...com> wrote in message
> news:fkljel$qs3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > pouczam. No cóż - kowal (Panslavista) zawinił, a mnie powiesili.
Niech
> > ci opłatek lekkim będzie.
>
> Widać nic nie wiesz o peklowaniu na mokro. Odpowiedź była
> wystarczająca - mogła ta karkówka moczyć się i trzy dni. I w
zależnosci od
> ilości soli i grubości warstwy mięsa w roztworze nawet przez
tydzień.
> Odpowiedz sobie na pytanie, czy musisz (i dlaczego) deprecjonować
moje
> porady? Jezeli zrobiłem Ci kiedykolwiek przykrość - to przepraszam,
jeżeli
> coś więcej - zapewne był w tym Twój współudział, a wina może się
różnie
> rozłożyć.

Gosia marynowała, nie peklowała. O peklowaniu masz pojęcie dość ogólne,
bo warunkiem peklowania jest obecność w roztworze azotanu (III) sodu,
dawniej zwanego azotynem. Związek ten znany też pod kryptonimem E250 ma
właściwości bakteriobójcze i taki jest utrwalający sens peklowania.
Natomiast marynowanie czy bejcowanie w musztardzie, piwie ziołach z
dodatkiem alkoholu lub bez ma na celu częściową hydrolizę włokien mięsa
i lepsze jego właściwości smakowo-teksturowe po upieczeniu. Marynowanie
trwa jednak najwyżej kilkanaście godzin (a bejcowanie do 4-6 godzin),
bo później mięso zaczyna się zwyczajnie psuć, a po dwóch dniach bez
względu na ilość soli kuchennej NaCl może samo odejść, niesione na
plecach gromady wesołych białych robaków...
Jeśli chodzi o twoją naukę zawartą w tekście poniżej - nie chce mi się
wdawać w dyskusje z tobą. Możesz zgadywać dlaczego.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.12 Panslavista
23.12 Panslavista
23.12 Gosia Plitmik
23.12 Panslavista
23.12 Gosia Plitmik
23.12 Panslavista
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem