Data: 2014-11-02 22:35:06
Temat: Re: Karmel
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 02 Nov 2014 11:48:24 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2014-11-02 06:40, bbjk pisze:
>> W dniu 2014-11-01 23:10, Jarosław Sokołowski pisze:
>>
>>> U nas zawsze robiło się w rondlu. Białym. Ale teraz wszędzie w handlu
>>> pełno patelni ceramicznych -- powinny nadać się jeszcze lepiej.
>>
>> Potwierdzam. Rondle ceramiczne też się trafiają i są nawet białe.
>
> Hm, kłopot w tym, że ja mam wszystkie garnki ceramiczne, oprócz patelni
> (wprawdzie czarne, ale nie sądzę, żeby to była wielka różnica). I
> właśnie miałam napisać, że może to cukrowi w karmelizacji przeszkadza.
> Ktoś tu kiedyś pisał, że na ceramicznej patelni nie smaży mu się dobrze.
> Ja akurat patelnię mam zwykłą, stalową (bez żadnej powłoki), to mogłabym
> na niej spróbować.
>
Bo to nie o ceramiczne garnki chodzi, lecz o żeliwne emaliowane. Że niby
jak białe, to ceramiczne? - emalia, emalia. I żeliwo - bo grube i się
karmel nie zwęgla. Te "ceramiczne" do niczego się nie nadają, ot, pic na
wodę taki.
|