Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Karmel
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <54552792$0$12630$65785112@news.neostrada.pl>
<545550f8$0$12626$65785112@news.neostrada.pl>
<54555292$0$1242$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m34g47$3i2$3@node1.news.atman.pl>
<54560bf8$0$12634$65785112@news.neostrada.pl>
<lwczxyqewicm.r7vh4mfy544a$.dlg@40tude.net>
<545779cd$0$11154$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54579fa4$0$12637$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5457f8d2$0$11135$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5458c555$0$12622$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<545942df$0$7901$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5459f83d$0$1242$65785112@news.neostrada.pl>
<1p9ojqwd7yy49.whfk54zkd4x6$.dlg@40tude.net>
<545d3690$0$2847$65785112@news.neostrada.pl>
<o6gyhi4oin7l$.eunaf7f0qdwo$.dlg@40tude.net>
Date: Sat, 8 Nov 2014 01:18:37 +0100
Message-ID: <19epyiz4n101m$.17rukfvk6bclj.dlg@40tude.net>
Lines: 37
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.189.36
X-Trace: 1415405911 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 18077 178.42.189.36:5123
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359016
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 8 Nov 2014 01:11:34 +0100, XL napisał(a):
> Dnia Fri, 07 Nov 2014 22:15:58 +0100, Dariusz K. Ładziak napisał(a):
>
>> XL pisze:
>>> Dnia Wed, 05 Nov 2014 11:13:20 +0100, FEniks napisał(a):
>>>
>>>> Garnki oceniam po solidności wykonania i muszą mieć swoją wagę,
>>>> bo cienizna od razu mi podpada.
>>>
>>> A ja nie lubię tych dzisiejszych niewiadomojakciężkich garnków, nie widzę
>>> powodu do dodatkowego dźwigania. I otóż moje najlepsze (i najstarsze)
>>> garnki to takie (o dziwo) chińskie, z cienkiej stali i o cienkich (i
>>> pojedynczych, nie warstwowych) dnach - stal baaaardzo twarda i sprężysta,
>>> odporna chemicznie (przez 30 lat gładka tj. żadnych wżerów), iście
>>> pancerna, nie sposób tego wgiąć pod uderzeniem, no chyba że by tłuc w nie
>>> młotkiem; zupełnie inna niż w dzisiejszych garach, nie spotkałam takiej od
>>> wtedy. Przy jednym garnku przez te 30 lat tylko uchwyt (ebonit, ale ten
>>> prawdziwy) nieco się wyszczerbił i śrubeczki mocujące czasem trzeba
>>> dokręcić. Cóż, wtedy jeszcze to, co chińskie, było synonimem dobrej marki,
>>> jak słynne bawełniane ręczniki i szklane termosy. Cóż, od tego czasu stało
>>> się z chińską jakością to, co wszyscy wiemy, a garnki to już globalnie
>>> spsiały - tylko Tescoma (mi) pozostała do kupowania "w ciemno".
>>>
>>
>> Ikselko, współczesne garnki nierdzewne _muszą_ mieć ciężkie dno - bo w
>> tym dnie mają zaspawany puc (tak ze cztery - pięć milimetrów grubości)
>> zwykłej stali czarnej. Bez tego nie da rady gotować na kuchni
>> indukcyjnej - cienka i słabo magnetyczna nierdzewka po prostu by się nie
>> nagrzewała dostatecznie.
>
> Mówisz do mnie jak do dziecka - WIEM, że mają wartswowe dna. No ale te
> ścianki jak w czołgu to chyba niekoniecznie?
...no i - wiesz, GDZIE ja mam tę tzw indukcję? ;-PPP
Potrzebuję garów jak dla ludzi, na ogień, a nie na wzbudzane zdalnie
prądociepło, jak dla robotów jakich, co bebechy mają druciane...
|